Werk in opdracht / op locatie

Kunst op locatie - AK 24 - Utrecht

Kijken, dwalen, bewonderen én meebouwen aan een fantasierijke dradenlandschap.

    

Een week lang werkte ik in galerie AK 24, in de kelder van Pusckin Ontbijt&Lunch. Een landschap dat groeide en veranderde en vele associaties opriep. Van spinnenweb, klimtoestel, oerbos tot aan de wintervoorraad van een spinnenfamilie. Het proces van maken deelde ik met de bezoeker, zij konden het werk zien veranderen, maar ook deel uitmaken door zelf mee te werken.


Op Locatie - Kunstfest - Nijmegen

Mijn werk grijpt in op de omgeving, het speelt ermee, roept verwondering op en is zowel tastbaar als ongrijpbaar. Tijdens Kunstfest ging ik samen met de bezoeker een voor hen herkenbaar en inmiddels alledaags geworden plek veranderen, zodat er een heel eigen wereld ontstaat. Het materiaal waarmee we werkten was, net als de plek, alledaags. Namelijk de stof van kleding dat ooit graag gedragen is, maar door het gebruik en wassen is afgedankt.

        

Werk in opdracht - PGGM - Zeist

Als kunstenaar ben ik geïnteresseerd in hoe beelden verhalen kunnen vertellen en duiding kunnen geven aan de wereld om ons heen. Bedrijven en instellingen laten hun bestaansrecht, verhaal, en organisatie-dna tot uiting komen in beelden. Denk hierbij aan het gebouw waar zij zich bevinden, aan logo's, reclamemateriaal en andere marketinguitingen. Deze beelduitingen geven, bewust en vaker nog onbewust, richting aan het handelen van mensen in een organisatie. Het zorgt voor de versterking van de organisatiecultuur en van hoe er gewerkt wordt binnen een organisatie. Als kunstenaar help ik organisaties met het in beeld brengen van hun verhaal en hun culturele waarden. Ik onderzoek wat er is, toon dit op een visuele manier en breng zo de dialoog tussen mensen op gang. Ook kan ik organisaties helpen met het verbeelden van een gewenst toekomstperspectief.

Een voorbeeld van de manier waarop ik werk met organisaties is de opdracht die ik heb uitgevoerd voor PGGM. Deze pensioenuitvoerder wilde een visualisatie ter begeleiding van de 'week van de waardevolle toekomst'. Als beeldmerk heb ik gekozen om aan te sluiten bij het huidige beeldmerk van PGGM, de albatros. De albatros staat voor PGGM voor visie en het continue zoeken naar duurzame oplossingen voor een waardevolle toekomst. Dit kunstwerk hangt in de ontvangsthal van het hoofdkantoor in Zeist. Wanneer je in de hal staat en naar het werk kijkt, vliegt de albatros vanuit zijn vertrouwde omgeving de toekomst in. Een toekomst die nog open ligt en waardevol ingevuld kan worden. Vanuit het café gezien, kijkt de albatros terug, hij doet dit niet alleen, maar met de betrokkenen om hem heen. Het pensioen is een nieuwe fase in het leven. Een fase waarin de toekomst nog open ligt, maar waarbij je het verleden met je meeneemt.

De waarden die PGGM voorstaat heb ik terug laten komen in zowel gebruik van materiaal als in het beeld zelf. De vogels zijn gemaakt van materiaal afkomstig van eerdere marketinguitingen. De vlaggen en banners vormen een nieuw beeld wat, bijna letterlijk, voortbouwt op de waarden van PGGM. Zo sluit het aan bij de gedachte om duurzaam te werken. Andere kernwaarden vliegen als het ware vanuit het verleden op de vleugels van vogels mee de toekomst in.