Beeldend werk

2020


Stromen

Ik ben gefascineerd door materialen waarbij het vloeibare moment verstild wordt in de vaste vorm. Zoals bij glas, kaarsvet en in dit reliëf van gesmolten plastic restafval.

Materiaal
Gesmolten plastic afval

Afmeting
14 x 25 x 2 cm (hoogte x breedte)

Kantelpunt

Neemt het gesmolten plastic de boomstam over of breekt de boomstam zich door het plastic heen? Maakt de vogel gebruik van de overwoekering of raakt hij erin verstrikt?

Dit werkt vormt een mooie aanleiding voor een gesprek over het kantelpunt waar we op dit moment in de wereld op staan.

Materiaal
Boomstam, gesmolten plastic afval, plastic vogeltjes

Afmeting
28 x 18 x 22 cm (hoogte x breedte)

Te zien
Dit werk is 20 september 2020 te zien bij de expositie Kilometer Kunst


Stop Motion

Iedere week werkte ik aan een stukje van deze Stop motion, 27 weken lang. Zonder vooropgezet plan. Iedere nieuwe stap groeide vanuit het vorige beeld.


Nu te zien in Museum Gouda bij de expositie Stip op de Horizon.

Mini Octo goes on Adventure


Sinds augustus 2020 maakt mijn schetsboek 'Mini Octo goes on Adventure' onderdeel uit van de Brooklyn Art Library.

In het schetsboek is het verhaal te zien van Mini Octo die door allerlei landschappen dwaalt. Hij komt vogel en slang tegen en reist een eind samen met ze op. Wanneer je alle tekeningen naast elkaar zou zien, zie je een langerekt landschap.Het schetsboek is gedigitaliseerd en online te bekijken via: https://www.sketchbookproject.com/library?search=Gonneke%20Prak


Landschapsplank

Denkend aan Holland dwaal ik door het Hollandse landschap. Het vlakke soms ruige land, met allerlei paadjes, watertjes, vogels en verschillende soorten huizen. In deze tijd zijn we veel meer gaan wandelen, dwalen, de rust op gaan zoeken. Even het huis uit om weg te dromen van (het werk van) alledag.

Materiaal
Kaasplank, gips met thee, lapjes stof (in gips)


Afmeting
ca 42 x 42 x 20 cm


Vogeleiland op boomstam


Wat is puur natuur? Bestaat er nog puur natuur? Ongewild is plastic ook onderdeel geworden van de natuur. Sommige vogels maken daar gebruik daar zelfs gebruik van voor hun nesten. Is het dan natuur geworden?

Materiaal
Boomstam, gesmolten plastic afval, plastic vogeltjes

Afmeting
34 x 33,5 x 22 cm (hoogte x breedte)

Prijs
Dit werk heeft de maandprijs gewonnen bij de maccc 2020 van Galerie Novia in Doorn in de categorie 3D - professionals. Het thema van juni was Puur Natuur. Meer informatie: https://galerienovia.nl/juni/


Details

DE AVONTUREN VAN MINI OCTO

Een serie illustraties van Mini Octo die op avontuur gaat door verschillende landschappen.

Getekend met Stabilo Metallic pennen, Sakura pentouch en Faber-Castell Metallics op grijsbord ingelijst in tweedehands lijstjes


Vogel - 7 x 7 cm


Slang - 8,5 x 11 cm


IJsschots - 16,5 x 16,5 cm


Wandeling langs zee - 13 x 17 cm


Bomen, Rotsen, gras - 23 x 27,5


Woestijn - 14 x 24 cm


Bomen en lang gras - 18,2 x 23,2 cm


Paddenstoelenbos - 24 x 29 cm


Van bos naar zee - 25,5 x 52,5 cm


De avonturen van Mini Octo   In het Pakje Kunst Automaat

Een serie illustraties op het formaat van ca 6 x 9 cm waarbij Mini Octo op avontuur gaat door verschillende landschappen. Onderweg komt hij diverse wezens tegen, waaronder slang en vogel.

Het avontuur verandert iedere keer dat je de illustraties anders rangschikt.

Inmiddels zijn ze los te koop in het Pakje Kunst Automaat bij de Stay Okay Utrecht Centrum.

2019


Samengestelde woorden

Na Inktober ben ik in in November doorgegaan met een eigen project: het tekenen van samengestelde woorden. Ik kreeg via Instagram allerlei suggesties die ik ben gaan tekenen. Hier zie je een kleine selectie, voor meer tekeningen kan je kijken op mijn Instagram-profiel.

Illustraties

in de Durf te Tekenen Kalender 2020

In de Durf te Tekenen Kalender 2020 staat iedere week een tekenopdracht, om met veel plezier het hele jaar door te tekenen. Bij iedere opdracht heb ik een illustratie gemaakt. Op mijn website zie je een selectie van die illustraties.


Meer informatie over de kalender.

Meer informatie over Durf te tekenen workshops.

Inktober

In Oktober heb ik meegedaan met Inktober. Hierbij maakte ik iedere dag een tekening naar aanleiding van een gegeven onderwerp van de Inktober-prompt-list.

Een aantal onderwerpen kwamen terug in mijn tekening: poezen, vogels, bomen en droomwerelden.

Een kleine selectie van de tekeningen laat ik hier zien. Ben je benieuwd naar meer tekeningen? Kijk dan op mijn Instagram-profiel


Mini-octo


Deze mini-Octo is gebaseerd op de reuzen Octo in het Liefdesklushuis (zie: werk in opdracht / locatie).

Ik heb hem gemaakt als model voor nieuwe tekeningen.

Materialen: oude lappen stof en oude kleding.


Boomschors

Overwoekerd met gesmolten plastic

LANDSCHAP

Deze tekening is ontstaan vanuit een tekenonderzoek naar hoe mijn ruimtelijk werk bij elkaar kan komen. Er ontstond een landschap, waar je met je ogen en gedachten doorheen kan dwalen. Tijdens deze dwaaltocht ontdek je telkens weer wat nieuws. Ik ben nieuwsgierig naar de verhalen die bij de kijker in hun gedachten naar boven komen.

Formaat: 1 x 2,85 meter

Materialen: Brown paper, permanent maker en acryl stiftMini Vogeleilanden

Vogels op eilanden van gesmolten plastic
Het eiland op de rechterfoto is in 2020 verwerkt in een nieuw werk.


HUIS EUROPA

Geïnspireerd op de vele verschillende huizen in Europa. Wanneer je door de ramen gluurt, zie je verschillende vogels.

Materialen: Hout, gips, thee, glasplaatjes

Afmetingen: 40 x 56 x 56 cm

2018

Waxinelichthouders

        


Deze waxinelichthouder heeft de vorm van stukken boomschors in een cirkel. Wanneer het waxinelichtje brand geeft het de sfeer van een toren in een sprookjesbos.
Het materiaal waarmee ik de waxinelichthouders heb gegoten is gips. Soms vermeng ik andere materialen in mijn gips. Hier zie je ook een variant met thee en koffie.

Ook te koop via Etsy

Collages

Ik maak graag collages om tot nieuwe beelden en gedachten te komen. Met alledaagse afbeeldingen creëer ik fantasierijke werelden waar je in weg kan dromen en in gedachten doorheen kan dwalen.

                

Ik werk mijn collages af met boekbinderslijm. Het glimmende en de licht-golving die door deze afwerking ontstaat, geeft een dromerig effect.Ik heb een serie van twintig mini-collages gemaakt. Iedere collage is een wereld op zich. Deze collages zijn terug te vinden in het Pakje Kunst automaat bij Uitjekunst in Woerden.

Plankjestekeningen

Een combinatie van realiteit en fantasie.

Sommigen te koop via Etsy, heb je interesse in een andere, neem dan contact met me op.

2017


Organisch eiland

Dit werk bestaat uit losse eilanddelen waar het organisch eiland mee opgebouwd kan worden. Op sommige eilanddelen bevinden zich huisjes en vogels. Het is een werk waar je kan speuren naar alle vogels en heerlijk bij kan wegdromen. Door de losse eilanddelen kan oneindig gevarieerd worden met het neerzetten van het eiland.

Materialen: gips, tricot (oude t-shirts en leggings), stokjes


Het Organisch eiland tijdens Open Monumentenweekend 2017 in de Lutherse Kerk Amersfoort

De gans werd verbrand:

'Uit mijn as herrijst een zwaan,

die wél zingen mag.'

Dit werk refereert aan de ontstaansgeschiedenis van het symbool van de Lutherse kerk. In de 15e eeuw had de Tsjechische kerkhervormer Johannes Hus kritiek op de katholieke kerk. Hus betekend in het Tsjechisch 'gans'. Aangezien hij steeds meer volgelingen kreeg, vond de katholieke kerk hem steeds gevaarlijker worden. Op 6 juli 1415 werd hij op de brandstapel gegooid. Vlak voordat hij overleed zei hij: "Gij zult nu een gans braden, maar over honderd jaar zult hij een zwaan horen zingen, die zult hij moeten verdragen." Een andere variant op deze uitspraak die ik tijdens mijn onderzoek heb gevonden: "Jullie verbranden een gans, maar er zal een zwaan uit zijn as herrijzen."

Een eeuw later werd Martin Luther de kerkvernieuwer waar wel naar geluisterd werd. Luhter heeft zichzelf met de zwaan als symbool verbonden: "Sint Johannes Hus heeft over mij voorspeld."

Materialen: Tricot (oude t-shirts, leggings, etc), Paverpoll, metaaldraad, Vernis

Afmeting: 150 cm x 90 cm x 38 cm

Tijdens het maken van de Zwaan ben ik met de camera gevolgd door An Norren en Josephien Rosendal. Zij hebben de volgende film ervan gemaakt: De Zwaan

Dit werk was van april t/m oktober 2017 te zien aan de gevel van de Lutherse kerk in Amersfoort.

Verblekend koraal

Naar aanleiding van het nieuws dat koraal aan het verbleken is, heb ik dit werk gemaakt. Onder andere in het Great Barier Reef is het koraal aan het verbleken. In dit werk zie je de drie stadia van verblekend koraal: het (fel)gekleurde koraal, verbleekt koraal en uiteindelijk het overleden koraal. Bij de laatste twee stadia valt de 'huid' (dit zijn de algen die de kleur aan het koraal geven) van het koraal eraf en blijft alleen het skelet over, wanneer dit niet herstelt, sterft het koraal.


Materialen: Tricot (oude kleding), metaaldraad, Paverpol, gips, frame van een lampenkap en poot van een lamp.


2016

Organische stad 

In mijn werk spelen thema’s als transformatie en overwoekering een rol. Mijn werk grijpt in op de omgeving, het speelt ermee, roept verwondering op en is zowel tastbaar als ongrijpbaar. Door gebruik van materiaal en licht en de plaatsing in de ruimte vindt telkens een transformatie plaats.


Het werk is gemaakt van oude, in repen gescheurde t-shirts en leggings. Deze heb ik in gips gedoopt, waarna ik het werk heb opgebouwd. De twee hoogste delen worden ondersteund door een metalen frame. De kleine 'torentjes' staan volledig op zichzelf.

Dit werk was van 10 december 2016 tot 8 januari 2017 te zien bij Galerie Pouloeuff.

https://www.galeriepouloeuff.nl


Kruipen

Mijn werk neemt op iedere locatie een andere vorm aan. Tijdens de expositie Visions (oktober 2016) in Loods6 in Amsterdam kroop dit werk tegen een paal op.
Detailfoto

afstudeerwerk

Ik maak beelden die refereren aan processen van verbrokkeling, verval en overwoekering. Wanneer ik in de natuur ben, valt mijn oog op dit soort transformatieprocessen, zoals een boom die omvalt, overwoekerd wordt en een nieuwe schakel vormt in het ecosysteem. Naar mijn idee werken ook mentale processen op deze manier. Een nieuwe bewustwording brokkelt het oude af, een nieuw inzicht overwoekert het oude en zorgt voor een nieuwe schakel in het brein. Zo ontwikkelen wij onszelf en ondergaan we mentale transformaties.

In mijn maakproces speelt handelen, toeval en experiment een essentiële rol om tot nieuwe vondsten en inzichten te komen. Ik transformeer de vormen in mijn werk, die ik gebaseerd heb op de natuurlijke wereld, door het gebruik van onnatuurlijke materialen. Ik wil hiermee de belevingswereld van de toeschouwer prikkelen en de toeschouwer laten verwonderen. Zoals kinderen een rijke fantasiewereld hebben, doordat ze snel linken kunnen leggen en hierdoor verrassende combinaties kunnen maken, wil ik ook de (volwassen)toeschouwer loshalen uit de constructies van het denken en hun gedachten in een stroom van associaties brengen.

Ik hoop dat de toeschouwer zich uitgenodigd voelt om zich door mijn werk heen te bewegen en zich uitgedaagd voelt om het te onderzoeken.

Deze werken zullen zich iedere keer naar de ruimte vormen. Ze waren in een andere vorm te zien zijn op Exposure 2016.

Adres: Rotsoord 3, Utrecht

Meer info over alle activiteiten van Exposure 2016.

Beeldend werk bij Exposure 2016

2015


AELVIG

Aelvig is een fantasiefiguur, net als Hieronymus Bosch deze maakte. Zijn figuren bevatten herkenbare en onherkenbare elementen. In Aelvig zou je een een insect kunnen herkennen. Bosch liet zich inspireren door de bijbel. In Aelvig kan je ook symboliek terugzien. Het lijkt alsof hij net gevangen is, of dat hij juist ontstaat of ontsnapt. De naam Aelvig is een samenstelling van alf, elf ‘zeker edel wezen’ en hoog ‘hoog, rijzig, verheven’.

Materialen: Keramiek en lijm

Afmetingen: 29 cm x 19,5 cm x25 cm

2014Stop Motion

Tijdens een workshop boekbinden maakte ik een flipboekje. De tekeningen hiervan heb ik later omgezet naar dit filmpje.